Çağdaş Sözlük

İhyâ ~ احياء

Resimli Kamus-ı Osmani - İhyâ ~ احياء maddesi. Sayfa: 79 - Sira: 20

1914 yılında basılmış, Resimli Kamus-ı Osmani, Ali Seydi ; İhyâ maddesi. osmanlıcada İhyâ ne demek, İhyâ anlamı manası, İhyâ osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte İhyâ hakkında bilgi. Arapça İhyâ ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada İhyâ anlamı

Resimli Kamus-ı Osmani - احياء İhyâ ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

İhyâ ~ احياء güncel sözlüklerde anlamı:

iHYA ::: Diriltmek. Yeniden hayata kavuşturmak. Canlandırmak. Şenlendirmek. Uyandırmak. * Gece de uyumayıp çalışmak veya ibâdetle vakit geçirmek.(İnsan der: "Çürümüş kemikleri kim diriltecek?" Sen, de: "Kim onları bidayeten inşâ edip hayat vermiş ise o diriltecek." S.) (Bak: Hayat)

ahyâ ::: (a. i. hayy'in c.) : diriler, canlılar.

ahyâ vü emvât ::: diriler ve ölüler.

ihya' ::: (a. i. hayât'dan.) : 1) diriltme, diriltilme, canlandırma. 2) taze can verircesine iyilik, lütfetme. 3) yeniden kuvvetlendirme. 4) uyandırma, canlandırma, tazelik verme.

ihyâ-yi leyi, -leyâl, -leyâlî ::: geceyi, geceleri ibâdetle geçirme.

ihyâ-yi mevât ::: işlenmemiş toprağı, ekine elverişli bir hâle getirme, işleme.

ihyâ ::: canlandırma.

iHYa ::: Receb'in ilk Cumâ (Regâib) gecesini ihyâ edene, Allahü teâlâ kabir azâbı yapmaz. Duâlarını kabûl eder. Yalnız yedi kimseyi affetmez ve duâlarını kabûl etmez. (Hadîs-i şerîf-Riyâdun-Nâsihîn)

Cebrâil aleyhisselâm bana geldi: "Kalk, namaz kıl ve duâ et! Bu gece, Şâban'ın on beşinci (Berât) gecesidir" dedi. Bu geceyi ihyâ edenleri Allahü teâlâ affeder. Yalnız müşrikleri, büyücüleri, falcıları, hasîsleri (cimrileri), alkollü içki içenleri, fâiz yiyenleri ve zinâ yapanları affetmez. (Hadîs-i şerîf-Riyâdun-Nâsihîn)

Mübârek geceler İslâm dîninin kıymet verdiği gecelerdir. Allahü teâlâ kullarına çok acıdığı için, bâzı gecelere kıymet vermiş, bu gecelerdeki, duâ ve tövbeleri kabûl edeceğini bildirmiştir. Kullarının çok ibâdet yapması, duâ ve tövbe etmeleri için bu geceleri sebeb kılmıştır... Bu geceleri ihyâ etmeli, kazâ namazları kılmalı, Kur'ân-ı kerîm okumalı, duâ, tövbe etmeli, sadaka vermeli, müslümanları sevindirmeli, bunların sevâblarını ölülere de göndermelidir. Bu gecelere saygı göstermek, günâh işlememekle olur. (Seyyid Abdülhakîm-i Arvâsî)

Gecenin on iki kısmından bir kısmını (bir saat kadar) ihyâ etmek, bütün geceyi ihyâ etmek olur. Yaz ve kış geceleri için hep böyledir. (İmâm-ı Nevevî)

2. Ölüleri diriltmek.

Allahü teâlânın izniyle, ölüleri ihyâ bana zor gelmedi. Fakat ahmağa doğru sözü anlatamadım. (Hazret-i Îsâ)

İhya :::


  1. Yeniden canlandırma, diriltme.

  2. Çok iyi duruma getirme, geliştirme, güçlendirme.

  3. Yeni bir güç, umut, erinç verme.

ihyâ ::: diriltme , hayat verme , yaşatma

ihyâ ::: ‬diriltme

ihyâ ::: yaşatma

ihyâ ::: canlılık kazandırma

ihyâ ::: geceyi ibadet ederek geçirme

ihya ::: Yeniden canlandırma, çok iyi duruma getirme,geliştirme, güçlendirme.

İHYA :::

Diriltmek. Yeniden hayata kavuşturmak. Canlandırmak. Şenlendirmek. Uyandırmak. * Gece de uyumayıp çalışmak veya ibâdetle vakit geçirmek.(İnsan der: "Çürümüş kemikleri kim diriltecek?" Sen, de: "Kim onları bidayeten inşâ edip hayat vermiş ise o diriltecek." S.) (Bak: Hayat)