Çağdaş Sözlük

tezkiye ~ تزكيه

Resimli Kamus-ı Osmani - tezkiye ~ تزكيه maddesi. Sayfa: 277 - Sira: 25

1914 yılında basılmış, Resimli Kamus-ı Osmani, Ali Seydi ; tezkiye maddesi. osmanlıcada tezkiye ne demek, tezkiye anlamı manası, tezkiye osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte tezkiye hakkında bilgi. Arapça tezkiye ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada tezkiye anlamı

Resimli Kamus-ı Osmani - تزكيه tezkiye ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

tezkiye ~ تزكيه güncel sözlüklerde anlamı:

TEZKiYE ::: Tamam etmek. * Boğazlamak. * İhtiyarlamak. * Ref'etmek. (Lügatta zebhetmek, yani boğazlamak mânasınadır. Bu maddenin aslı, lügatta bir tamamlanmak mânasıyla beyan olunuyor. Nitekim ateşin parlamasına "zeku-zekâ-zekâ'" denilir ki, tamam iştial etmektir. Kezâlik fehme "zekâ" denilir ki, tamam-ı fehim demektir. So a sinnin "yaşın" kemâline zekâ denilir ki, şebabın nihayetine gelip tamam olması demektir. İşte hayvanı boğazlamak da kanını akıtarak ve hararet-i gariziyesini teskin ederek olduğundan zekâ ve zekât tesmiye olunmuştur. İşte kelimenin lügat mânası ve esası budur.) (E.T.)

TEZKiYE ::: Doğruluğuna şehadet etmek. * Zekât vermek. * Zekât almak. * Pak ve temiz etmek. * Övmek, medhetmek. * Birisinin durumu hakkında soruşturmak.

tezkiye ::: (a. i. zekât'dan) : 1) temiz etme [kusurdan] , temize çıkarma, aklama. 2) soruşturarak birinin iyi halli olduğunu meydana çıkarma.

tezkiye-i meyyit ::: ölüyü kefenledikten sonra orada hazır bulunanlardan cenazenin ahvâlini sorma.

tezkiye-l şuhûd ::: huk. şahitlerin adaletli ve makbul olup olmadıklarını tahkik etme. 3) malın zekâtını verme.

tezkiye ::: temize çıkarma.

TEZKiYE ::: Bir sâlik (tasavvuf yolcusu), niyetini düzelttikten ve kendini dünyâ arzularından kurtardıktan sonra, Allahü teâlânın ismini zikr etmeğe başlar. Güç riyâzetler (nefsin arzularını yapmamak) çeker. Şiddetli, ağır mücâhedeler (nefsin istemediği şeyleri yapmak) yapar. Böylece tezkiye hâsıl olur ve kötü huyları iyi huylara döner. (İmâm-ı Rabbânî)

Tezkiye :::


  1. Temize çıkarma, aklama.

  2. Bir kimsenin iyi bir insan olduğunu kendisini tanıyanlardan soruşturarak ortaya çıkarma.

tezkiye ::: temizleme , temize çıkarma

TEZKİYE :::

Doğruluğuna şehadet etmek. * Zekât vermek. * Zekât almak. * Pak ve temiz etmek. * Övmek, medhetmek. * Birisinin durumu hakkında soruşturmak