Çağdaş Sözlük

Rahîb ~ رحیب

Resimli Kamus-ı Osmani - Rahîb ~ رحیب maddesi. Sayfa: 491 - Sira: 3

1914 yılında basılmış, Resimli Kamus-ı Osmani, Ali Seydi ; Rahîb maddesi. osmanlıcada Rahîb ne demek, Rahîb anlamı manası, Rahîb osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte Rahîb hakkında bilgi. Arapça Rahîb ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada Rahîb anlamı

Resimli Kamus-ı Osmani - رحیب Rahîb ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

Rahîb ~ رحیب güncel sözlüklerde anlamı:

RAHiB ::: Âbid. Allah'tan (C.C.) korkan. * Manastırda oturan nasrani âlimi veya papazı. Keşiş. * Aslan.

RAHiB ::: Kendisinden korkulan şey. Korkulu.

RAHiB ::: Bol, geniş. * Obur, çok yiyen kişi.

rahîb ::: (a. s.) : geniş, bol. (bkz. : vâsi'). rahîb-ür-râhe : eli geniş, cömert, (bkz. : sahî).

râhib ::: (a. i. c. : râhibân, rehebân, ruhban) : evlenmez papaz.

râhib ::: Hıristiyan din adamı.

RaHiB ::: Papazlar herkese râhib olmayı, yalnız yaşamayı emrediyordu. Allah yolunda bulunabilmek ve Allahü teâlâya yaklaşabilmek ancak ruhbanlıkla yâni evlenmemekle olur sanıyorlardı. Peygamber efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem bunu önlemek için Eshâbının (arkadaşlarının) bekâr yaşamasını yasakladı. "Nikâh yapmak (evlenmek) benim sünnetimdir. Sünnetimi yapmayan kimse benden değildir" buyurdu. (Saideddîn Fergânî)

Peygamber efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem on iki yaşlarında iken amcası Ebû Tâlib ile birlikte Şam tarafına giden ticâret kervanına katıldı. Ticâret kervanı uzun bir yolculuktan sonra Busra denilen yerde hıristiyanlara mahsûs bir manastırın yakınında konakladı. Bu manastırda Bahîra adında bir râhib kalıyordu. Önceden yahûdî âlimlerinden iken sonradan hıristiyan olan bu bilgili râhib, kervanda bulunanların hepsini yemeğe dâvet etti. Râhib Bahîra ısrarla yemeğe getirttiği sevgili Peygamber efendimizin mübârek sırtındaki mühr-i nübüvveti açtırdı. Bunu görünce, henüz yaşı küçük olan Muhammed aleyhisselâmın geleceği bildirilen son peygamber olduğuna şehâdet etti. (Muînüddîn Hirevî)

râhib ::: keşiş , rahip

râhib ::: ‬rahip

rahîb ::: (a. s.) geniş, bol. (bkz. : vâsi'). rahîb-ür-râhe : eli geniş, cömert, (bkz. : sahî).

râhib ::: (a. i. c. : râhibân, rehebân, ruhban) evlenmez papaz.

RAHİB :::

Kendisinden korkulan şey. Korkulu