Çağdaş Sözlük

Sec' ~ سجع

Resimli Kamus-ı Osmani - Sec' ~ سجع maddesi. Sayfa: 537 - Sira: 19

1914 yılında basılmış, Resimli Kamus-ı Osmani, Ali Seydi ; Sec' maddesi. osmanlıcada Sec' ne demek, Sec' anlamı manası, Sec' osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte Sec' hakkında bilgi. Arapça Sec' ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada Sec' anlamı

Resimli Kamus-ı Osmani - سجع Sec' ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

Sec' ~ سجع güncel sözlüklerde anlamı:

SEC' ::: (C.: Escâ-Esâci) Kumru sesi. * Kafiyeli söz.

"); sec' ::: (a. i. c. : escâ') : 1) nesirde yapılan kafiye. 2) ibarenin kafiyeli olan cümle sonlarından her biri. 3) kumru, güvercin gibi kuşların ötüşü.

sec'-i murassa' ::: ed. her iki fasılanın kelimeleri sayıca ve her b : r kelime, karşılığı olan kelime ile vezin ve harf adedi itibariyle uygun düşmesi : Zübde-i vâkıfân-ı- rumûz-ı dekayık * ve umde-i' sâkinân-ı künûz-ı hakayık gibi.

sec'-i mutarref ::: ed. hiç bir şarta manî olmaksızın yalnız fasılaları kafiyeli olan seci' : andelîb-i hoş-efrâz, nagamaiiyle sâmia-nevâzdır… gibi.

sec'-i müvâzî ::: ed. sayıca müsâvî olmıyan, mütekabil kelimeleri kamilen kafiyeli olmıyan, yalnız vezin ve kafiyelerde birleşen seci' : hamd-i nâ ma'dûd ve senâ-yi nâ-mahdûd… gibi.

SEC' ::: İslâm âlimleri, Kur'ân-ı kerîmin î'câzını (eşsizliğini, mûcize olduğunu) başka başka bildirdiler. Çok kimse, Kur'ân-ı kerîmin nazmı garîb, üslûbu acîbdir yâni bilinenlerden başkadır. Arab şâirlerinin nazmlarına, üslûblarına benzemediği için mûcizedir dediler. Sûrelerin başındaki ve sonundaki ve kıssalarındaki nesr kısımları da böyledir. Sec'lerin Kur'ân-ı kerîmde mevcûd olmaları, insan sözlerindeki sec' gibi değildir. İnsanlar, bunları Kur'ân-ı kerîmdeki gibi yapamadılar. Arabça'yı iyi bilen bir kimse, Kur'ân-ı kerîmin îcâzını açıkça anlar. Kur'ân-ı kerîmdeki îcâz, hem belâgatının yüksek olmasından, hem de nazmının garîb olmasındandır. Yâni hiç görülmemiş bir nazm (dizilme) olmasındandır. (İmâm-ı Rabbânî)

Cim: Câiz geçmek ondan, hem revâ
Durmak fakat evlâdır sana.

Ze: Câiz onda dahi durdular,
Geçmeyi daha iyi gördüler.

Tı: Mutlaka durmak nişânıdır,
Nerde görsen, orda hemen dur.

Sad: Durmakta ruhsat var dediler,
Nefes almağa izin verdiler.

Mim: Lâzım durmak burada elbet,
Geçmede küfürden korkulur pek.

Lâ: Durulmaz! demektir her yerde,
Durma hiç! alma hem nefes de.

Bu tertible oku, itmâm et
Sevâbın cümleye ihsân et.

(Ahmed İbni Kemâl Paşa)

Secâvendlerden ayn harfi rükû demektir. Hazret-i Ömer'in namaz kıldırırken ayakta okumayı bitirip, rükûa eğildiğini gösterir. Ayn işâreti hep âyetlerin sonunda bulunmaktadır. Lâ bulunan yerde durulursa evvelki kelime ile birlikte tekrar okunur. (M. Sıddîk Gümüş)

sec' ::: seci sanatı. düzyazıda kafiyelendirme sanatı , seci sanatı düzyazıda kafiyelendirme sanatı , kumru sesi , kafiyeli söz

sec’ ::: ‬seci sanatı Düzyazıda kafiyelendirme sanatı

SEC' :::

(C.: Escâ-Esâci) Kumru sesi. * Kafiyeli söz