sekr ~ سكر
Resimli Kamus-ı Osmani - sekr ~ سكر maddesi. Sayfa: 547 - Sira: 13
1914 yılında basılmış, Resimli Kamus-ı Osmani, Ali Seydi ; sekr maddesi. osmanlıcada sekr ne demek, sekr anlamı manası, sekr osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte sekr hakkında bilgi. Arapça sekr ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada sekr anlamı
Resimli Kamus-ı Osmani - سكر sekr ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
sekr ~ سكر güncel sözlüklerde anlamı:
SEKR ::: (Sekir) Sarhoşluk.
Sekr ::: (a. i.) : sarhoşluk, (bkz. : bed-mestî).
Sükker ::: (a. i.) : şeker. Tebevvül-i sükker : şeker işeme.
sükker-i ineb ::: glikoz veya levülozT sükker-i mükerrer : nöbet şekeri.
SEKR ::: Tasavvuf yolunda ilerlerken, İslâmiyet'te bulunmayan şeylerle karşılaşılmakta ve sekr hâli bulunmakta ise de, yolun sonuna varınca bu bilgilerin ve hâllerin hepsi yok olur. Yalnız İslâmiyet'in bildirdiği şeyler, açık ve geniş olarak bilinir. (İmâm-ı Rabbânî)
Sekr hâlinde olan şeyler, vilâyet (evliyâlık) makâmlarında bulunmaktadır. Sahv (şuurlu olma) hâlinde olan şeyler ise nübüvvet yâni peygamberlik makamındadır. Peygamberlerin yolunda gidenlerin büyükleri, onlara tam uydukları için, onların makâmının sahvından (uyanıklığından) pay alırlar. (Muhammed Bâki-billâh)
Sekri çok olanın, sözlerindeki uygunsuzluk da çok olur. (Şihâbüddîn Sühreverdî)
Hâlinde doğru ve istikâmet üzere olan sâlik (tasavvuf yolcusu), sekr ânında sevinçli ve hâlini gizleyici olur. (Abdülhakîm Arvâsî)
Şerîat bilgilerinin hepsi nübüvvet mertebesinden çıkmış oldukları için baştan başa sahvdırlar. Bunlara uymayan bilgiler nasıl olursa olsunlar sekrden hâsıl olmuşlardır. Sekr sâhipleri mâzûrdurlar yâni sorguya çekilmez, azâb edilmezler. Hallâc-ı Mansûr "Enelhak" sözünü sekr hâlinde söylemiş olup, mâzûrdur. Yalnız sahv sâhipleri taklid olunur.Sahv bilgilerine uyanlar kurtulur. Sekr bilgilerine uyulmaz. Bunlara uyanlar mâzûr olmaz, sorguya çekilirler, cezâlandırılırlar. (İmâm-ı Rabbânî)
sekir ::: sarhoşluk
sekr ::: sarhoşluk
sükker ::: şeker
sekr ::: sarhoşluk
sükker ::: şeker
Sekr ::: (a. i.) sarhoşluk, (bkz. : bed-mestî).
SEKR :::