Çağdaş Sözlük

şüf'a ~ شفعه

Resimli Kamus-ı Osmani - şüf'a ~ شفعه maddesi. Sayfa: 600 - Sira: 8

1914 yılında basılmış, Resimli Kamus-ı Osmani, Ali Seydi ; şüf'a maddesi. osmanlıcada şüf'a ne demek, şüf'a anlamı manası, şüf'a osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte şüf'a hakkında bilgi. Arapça şüf'a ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada şüf'a anlamı

Resimli Kamus-ı Osmani - شفعه şüf'a ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

şüf'a ~ شفعه güncel sözlüklerde anlamı:

şüF'A ::: Bir malı müşteriye, mal olduğu fiata satmak. * Huk: Satılmakta olan bir yerde hissesi bulunan veya oraya bitişik komşu olanın satılan şeyi almakta birinci derecede hakkı olması. Şüf'a sahibi kendinden habersiz satılan şeyi, dava ederse, bedelini ödeyerek müşteriden geri alabilir. (H.L.)

şüf'a ::: (a. i.) : fık. bir mülk, kaça satın alınmışsa, o mülke o para ile sâhibolma. Hakk-ı şüf'a : satılık bir mala ortak veya komşu olanın, aynı para ile satın almak üzere başkalarına tercih olunması hakkı, fr. droit de preemption.

şüF'A ::: Şüf'a hakkı bulunan kimsenin, satış yapıldığını işitince, hemen hakkını istemesi, iki şâhit yanında tekrâr söylemesi ve bir ay içinde mahkemeye başvurması lâzımdır. (Mecelle)

Müşterinin teslim etmesi ile veyâ hâkimin karar vermesi ile şüf'a sâhibi, satılan binâya mâlik olur. (Mecelle)

Nakl edilebilen şeylerin ve vakıf ve mîrî (devlete âit) toprak üzerindeki mülklerin satılmasında şüf'a hakkı yoktur. (Mecelle)

şüf'a ::: bir malı müşteriye , mal olduğu fiata satmak , huk: satılmakta olan bir yerde hissesi bulunan veya oraya bitişik komşu olanın satılan şeyi almakta birinci derecede hakkı olması , şüf'a sahibi kendinden habersiz satılan şeyi , dava ederse , bedelini ödeyerek müşteriden geri alabilir

şüf'a ::: (a. i.) fık. bir mülk, kaça satın alınmışsa, o mülke o para ile sâhibolma. Hakk-ı şüf'a : satılık bir mala ortak veya komşu olanın, aynı para ile satın almak üzere başkalarına tercih olunması hakkı, fr. droit de preemption.

ŞÜF'A :::

Bir malı müşteriye, mal olduğu fiata satmak. * Huk: Satılmakta olan bir yerde hissesi bulunan veya oraya bitişik komşu olanın satılan şeyi almakta birinci derecede hakkı olması. Şüf'a sahibi kendinden habersiz satılan şeyi, dava ederse, bedelini ödeyerek müşteriden geri alabilir. (H.L.)