Çağdaş Sözlük

fıtra ~ فطره

Resimli Kamus-ı Osmani - fıtra ~ فطره maddesi. Sayfa: 742 - Sira: 10

1914 yılında basılmış, Resimli Kamus-ı Osmani, Ali Seydi ; fıtra maddesi. osmanlıcada fıtra ne demek, fıtra anlamı manası, fıtra osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte fıtra hakkında bilgi. Arapça fıtra ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada fıtra anlamı

Resimli Kamus-ı Osmani - فطره fıtra ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

fıtra ~ فطره güncel sözlüklerde anlamı:

FITRA ::: (Fitre) Fıtrat sadakası, yaradılış atiyyesi.

fıtra ::: (a. i.) : ramazan bayramında bölünmeden verilmesi şer'an vâcibolan : 1) buğday, buğday unu veya buğday kavutundan 1458 veya 1667; 2) arpa; 3) kuru üzüm; 4) kuru hummadan 2917 ile 3333 gram sadaka. [Hanefî'den gayrı diğer üç ehl-i sünnet mezhebine (Şafiî, Mâli-kî, Hanbelî) göre, "arpa, kuru üzüm ve kuru hurma miktarı da : buğday, buğday unu veya buğday kavutu" nun miktarı olan 1458 veya 1667 gramdır].

fıtraten ::: (a. zf.) : fıtrî olarak, yaradılıştan.

fıtra ::: fitre, her zenginin vermesi gereken sadaka.

FITRA ::: Fıtra olarak 1750 gr buğday veya buğday unu veya 3500 gr arpa veya bu miktar hurma veya kuru üzüm verilir. Bunların kendisi verilebildiği gibi, kıymeti kadar altın veya gümüş de verilebilir. Buğday, un vermek gücü olursa bunların kıymeti kadar ekmek verilebilir. Ekmek verirken, ağırlığına değil, parasına, kıymetine bakılır. Hanefîde kıymeti çok olanı, Şâfiîde buğday vermek efdaldir, daha iyidir. (Tahtâvî)

Fıtra, Ramazân-ı şerîfte veya Ramazan'dan önce veya bayramdan sonra da verilebilir. (İbn-i Âbidîn)

Misâfir olanın da fıtra vermesi lâzımdır. (İbn-i Âbidîn)

Hanefî mezhebinde zevc (koca), zevcenin (hanımın) fıtrasını kendi mülkünden onun izni olmadan vermesi câizdir. Yine zevc, zevcesinin ve evinde olanların fıtralarını izinleri olmadan karıştırıp verebileceği gibi, toplamı kadar buğdayı veya değeri olan altını bir defâda ölçüp bir veya birkaç fakire verebilir. Fakat ayrı ayrı hazırlayıp sonra karıştırması veya ayrı ayrı vermesi ihtiyatlı olur. (İbn-i Âbidîn)

fıtra ::: fitre , kuru üzüm

fıtra ::: ‬fitre

fıtra ::: kuru üzüm

fıtra ::: (a. i.) ramazan bayramında bölünmeden verilmesi şer'an vâcibolan : 1) buğday, buğday unu veya buğday kavutundan 1458 veya 1667; 2) arpa; 3) kuru üzüm; 4) kuru hummadan 2917 ile 3333 gram sadaka. [Hanefî'den gayrı diğer üç ehl-i sünnet mezhebine (Şafiî, Mâli-kî, Hanbelî) göre,

fıtraten ::: (a. zf.) fıtrî olarak, yaradılıştan.

FITRA :::

(Fitre) Fıtrat sadakası, yaradılış atiyyesi