keşf ~ كشف
Resimli Kamus-ı Osmani - keşf ~ كشف maddesi. Sayfa: 852 - Sira: 10
1914 yılında basılmış, Resimli Kamus-ı Osmani, Ali Seydi ; keşf maddesi. osmanlıcada keşf ne demek, keşf anlamı manası, keşf osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte keşf hakkında bilgi. Arapça keşf ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada keşf anlamı
Resimli Kamus-ı Osmani - كشف keşf ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..
keşf ~ كشف güncel sözlüklerde anlamı:
KEşF ::: Açmak. * Olacak bir şeyi evvelden anlamak. Gizli kalmış bir şeyin Cenab-ı Hak tarafından birisine ilham olunması ile o gizli şeyin meydana çıkarılması.
keşef ::: (f. i.) : kaplumbağa.
keşf ::: (a. i. c. : keşfiyyât) : 1) açma, meydana çıkarma. 2) gizli bir şeyi bulma. 3) bir sırrı öğrenme. 4) bir şeyin olacağını önceden anlama. 5) Allah tarafından ilham olunma. 6) bir yapı için harcanacak paranın aşağı yukarı hesaplanması. 7) [ask. düşmanın durumunu anlamak üzere gönderilen erlere" keşif kolu" denilir]
keşf ::: açma, bulma.
KEşF ::: Bir kimse keşf ettiği âletlerle bütün insanlara faydalı olsa, Peygamber efendimiz Muhammed aleyhisselâma inanıp, tâbi olmadıkça, uymadıkça ebedî seâdete kavuşamaz. (S. Abdülhakîm Arvâsî)
2. Evliyânın, his ve akılla anlaşılmayan şeyleri, kalbine gelen ilhâm yoluyla bilmesi.
Evliyâya hâsıl olan keşf ve herkesin gördüğü rüyâlar, bir şeyin misâlinin benzerinin hayâl aynasında görünmesidir. Uykuda iken olursa, rüyâ denir. Uyanık iken olunca keşf denir. Hayâl aynası ne kadar çok saf, temiz ise, keşf ve rüyâ o kadar doğru ve güvenilir olur. (Abdülganî Nablüsî)
Evliyânın keşfinde hatâ etmesi, yanılması, müctehidlerin ictihâdda yanılması gibidir. Kusûr sayılmaz. Bundan dolayı, evliyâya dil uzatılmaz. Belki hatâ edene de bir sevâb verilir. Yalnız şu kadar fark vardır ki, müctehîdlerin (dinde söz sâhibi âlimlerin) hatâlı ictihatlarına da uyanlara, onların mezhebinde bulunanlara da hatâlı ictihadlarına da sevap verilir. Evliyânın yanlış keşiflerine uyanlara, sevâb verilmez. Çünkü ilham ve keşf ancak sâhibi için seneddir. Başkalarına sened olmaz. Müctehidin sözü ise mezhebinde bulunan herkes için senettir. (İmâm-ı Rabbânî)
Keşf yolu ile edinilen bilgilerin doğruluğu, İslâmiyet'te açıkça anlaşılan bilgilere uygun olmaları ile ölçülür. (İmâm-ı Rabbânî)
keşif ::: bulma
keşf ::: açma , bulma
keşf ::: keşif
keşf ::: bulma
keşf ::: ortaya çıkarma
keşif ::: keşfetme
keşif ::: bulma
keşef ::: (f. i.) kaplumbağa.
keşf ::: (a. i. c. : keşfiyyât) 1) açma, meydana çıkarma. 2) gizli bir şeyi bulma. 3) bir sırrı öğrenme. 4) bir şeyin olacağını önceden anlama. 5) Allah tarafından ilham olunma. 6) bir yapı için harcanacak paranın aşağı yukarı hesaplanması. 7) [ask. düşmanın durumunu anlamak üzere gönderilen erlere
KEŞF :::