Çağdaş Sözlük

kilise ~ كلیسا - كلیسه

Resimli Kamus-ı Osmani - kilise ~ كلیسا - كلیسه maddesi. Sayfa: 871 - Sira: 15

1914 yılında basılmış, Resimli Kamus-ı Osmani, Ali Seydi ; kilise maddesi. osmanlıcada kilise ne demek, kilise anlamı manası, kilise osmanlıca nasıl yazılır. Osmanlıca sözlükte kilise hakkında bilgi. Arapça kilise ne demek. Arapça osmanlıca sözlük. Farsçada kilise anlamı

Resimli Kamus-ı Osmani - كلیسا - كلیسه kilise ne demek. osmanlıca yazılışı anlamı manası..

kilise ~ كلیسا - كلیسه güncel sözlüklerde anlamı:

KiLiSE ::: Hıristiyanların mâbedi. Hıristiyan mezhebi.

KiLiSE ::: Hıristiyanlar, Romalılar zamânında ibâdetlerini gizli olarak mağaralarda, mahzenlerde yaparlardı. Açık ibâdet yerleri yoktu. Çünkü Roma imparatorları, hıristiyanlığı yasakladıkları gibi inananları da yakalayıp öldürüyorlardı. Bizans imparatoru Konstantin'in, resmî din olarak hıristiyanlığı kabûl etmesinden sonra, kiliseler yapılmaya başlandı. Konstantin'den sonra birçok kilise yapıldı ve kilise mîmârîsi ortaya çıktı. (Harputlu İshâk Efendi)

Hıristiyanlığın çeşitli siyâsî sebeplerle mezheplere ayrılmasından sonra, kiliseler de ayrıldı. Merkezi Roma'da bulunan ve rûhânî lideri papa olan katolik kilisesi, merkezi İstanbul'da bulunan ve rûhânî lideri patrik olan ortodoks kilisesi ve İngiltere'de gelişen Anglikan kilisesi bunlardandır. (Harputlu İshâk Efendi)

Necs (pis) olmak ihtimâli bulunan yerlerde, meselâ kabristânda, hamam içinde ve kilisede namaz kılmak mekrûhtur. Soğuk ve başka sebeble açık yerde namaz kılınamaz ve başka yer bulunamazsa, kilisede hem yalnız, hem cemâat ile kılmak câiz olur. Namazdan sonra hemen çıkmalıdır. Çünkü kilisede şeytanlar toplanır. Kilisede bulunan küfür alâmetleri boşaltılırsa namaz kılmak mekrûh olmaz. (İbn-i Âbidîn)

Bugün hıristiyanların kiliselerinde ve yahûdîlerin havralarında kalblerin ve ruhların değil de, nefislerin ve düşüncelerin birleştirilmesine çalışılmaktadır. Bunun için kiliseler, havralar bir mâbed (ibâdethâne) değil, bir politika ve konferans yeri olup, insanları uyuşturarak, liderlerin, şeflerin arzû ve düşünceleri istikâmetinde sürüklenmektedirler. (M. Sıddîk bin Saîd)

Kilise :::


  1. Hristiyanların ibadet etmek için toplandıkları yer
    Örnek: Katolik kilisesinin hâkim ve müstevli çanı saat üçü vuruyor. Ö. Seyfettin

  2. Hristiyanlıkla ilgili dinî kuruluş.

  3. Hristiyanlığın öğretilmesi, dinî işlerin yönetimi vb. ile ilgili papa ve piskoposlar topluluğu.

  4. (Heykel) Hıristiyan tapınağı. a. bk. bazilika, tapınak, megaron.

kilise ::: hıristiyanların mabedi

KİLİSE :::

Hıristiyanların mâbedi. Hıristiyan mezhebi